Gebyr vedtatt med hjemmel i plan- og bygningslovens § 33-1, matrikkelloven §§ 30 og 32 med tilhørende forskrift § 16, eierseksjonslovens § 15, og forurensingsloven med tilhørende forskrift.
§ 1 Virkeområde
Gebyrregulativet gjelder innkreving av gebyrer for dekning av kommunes kostnader til oppgaver som det påhviler kommune å utføre med hjemmel i Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven), lov om eiendomsregistrering (matrikkeloven), lov om eierseksjonering (eierseksjonsloven) og lov om forurensning (forurensningsloven) med tilhørende forskrifter.
§ 2 Betalingsplikt
Alle som får utført tjenester etter plan- og bygningsloven, matrikkelloven, eierseksjoneringsloven og forurensningsloven med tilhørende forskrifter, skal betale gebyr etter fastsatte satser. Alle gebyrer skal betales etter faktura utsendt av Jevnaker kommune. Gebyret utstedes til tiltakshaver.
§ 3 Beregningstidspunkt
Gebyrsatsen beregnes etter de satser som gjelder på det tidspunkt fullstendig søknad eller fullstendig planforslag, tilleggs- eller endringssøknad, rekvisisjon eller bestilling foreligger.
§ 4 Fakturerings- og betalingstidspunkt
Gebyret betales for tjenesten som skal utføres, dvs. normalt forskuddsvis. Dersom kommune har en forfalt fordring overfor søker/rekvirent, kan det kreves at gebyret for den nye saken er betalt før behandling av denne blir påbegynt.
a. Byggesaker: Gebyr kan kreves inn før det gis igangsettingstillatelse.
b. Ny matrikkelenhet/seksjonering: Ny eller endret matrikkelenhet/seksjonering/reseksjonering vil bli tilbakeført dersom gebyret ikke blir betalt.
c. Reguleringsplaner og mindre reguleringsendringer: Gebyret må være betalt før saken legges ut til offentlig ettersyn, og for mindre endringer før vedtak.
§ 5 Prisregulering
Satsene blir regulert den 1. januar hvert år i forbindelse med kommunens budsjettbehandling. Endringer i gebyrsatsene kunngjøres på kommunes hjemmeside. Når det gjelder Statens satser reguleres disse fortløpende ved prisjustering.
§ 6 Timepris
For gebyr som ikke kan fastsettes på annen måte eller beregnes etter medgått tid, fastsettes minimumsgebyret på kr 1 410 per time.
§ 7 Ikke fullført saksbehandling
Når en tiltakshaver/forslagstiller/rekvirent er årsak til at kommunes saksgang blir avbrutt skal det betales et redusert gebyr. Gebyret tilsvarer 50% av gjeldende satser.
§ 8 Urimelige gebyr
Det kan søkes om reduksjon av gebyr dersom gebyret anses som åpenbart urimelig i forhold til det arbeidet og de kostnadene kommunen har hatt i saken. Kommunen kan på bakgrunn av en søknad fastsette et lavere gebyr.
§ 9 Klageadgang
Gebyrfastsettelsen i henhold til gebyrforskriften er ikke et enkeltvedtak og kan ikke påklages. Skjønnsmessig avgjørelser basert på søknad om reduksjon av gebyr etter § 8, kan påklages til fylkesmannen for saker etter gjeldende lovverk.
§ 10 Ulovlig tiltak og pålegg etter plan- og bygningsloven mfl.
Ved saksbehandlingen av ulovlige igangsatte eller utførte tiltak etter pbl § 32, skal det betales etter medgått tid og fastsatte satser i dette regulativet. I tillegg kan kommunen kreve dekning av sine kostnader til sakkyndig bistand.
§ 11 Gebyr for sakkyndig bistand ved gjennomføring av tilsyn
Kommunen kan i særlige tilfeller rekvirere sakkyndig bistand for å få gjennomført nødvendig tilsyn i samsvar med reglene i plan- og bygningslovens § 33-1 og § 25-2 andre ledd. For slik sakkyndig bistand kreves et gebyr i tillegg til konsulentutgifter.
§ 12 Avgjørelse eller uttalelse fra andre myndigheter
For innhenting av tillatelse, samtykke eller uttalelse fra annen myndighet etter plan- og bygningslovens § 21-5, kan det kreves gebyr.
§ 13 Ikrafttredelse
Gebyrregulativet trer i kraft 01.01.2024.
Gebyrsatsene for plan, byggesak og oppmåling er gjennomgått og prisjustert etter selvkostregnskapet.