At Guttas Campus nå blir et tilbud for gutter fra Hadeland, Ringerike, Hole og Nittedal er takket være initiativ fra UngHadeland, godt samarbeid og positiv innstilling fra de involverte kommunene og stor raushet fra tre Sparebank 1-stiftelser.

Nylig møtte representanter fra kommune- og skoleledelsen i kommunene og stiftelsene ansatte i Guttas Campus for å lære mer om hva tilbudet er og hvordan de jobber. 

Guttas Campus virker! Vi vet at det har betydd utrolig mye for guttene som har deltatt. Derfor er vi veldig stolt av og takknemlig for at vi nå kan få et slikt tilbud her i regionen, sier daglig leder i UngHadeland, Inger Reidun Fleischer.

De tre Sparebank 1-stiftelsene, Jevnaker Lunner Nittedal, Gran og Ringerike fullfinansierer tilbudet over en fireårsperiode.

Dette er Guttas Campus

Guttas Campus er en to ukers intensiv læringscamp for gutter i 10. klasse som opplever skolen som utfordrende, og som ønsker å styrke seg faglig, personlig og sosialt før de begynner på videregående skole. 

Begrunnelsen for at tilbudet bare er for gutter, er at undersøkelser viser at det er en atskillig større andel gutter enn jenter som dropper ut av skolen. Men det elevene og skolene lærer gjennom å delta på Guttas campus vil ha overføringsverdi til alle elevene på ungdomsskolen – både gutter og jenter. 

Selve campen er på høsten. I etterkant av campen blir guttene fulgt opp på et mentorsenter annenhver uke gjennom året i 10. klasse. Her får de hjelp til å opprettholde og videreutvikle det de lærte på camp. I tillegg får de som trenger det tilbud om individuell oppfølging det første året på videregående. 

Målet er styrke guttenes faglige og sosiale utvikling og styrke forutsetningene for å mestre livet og fullføre videregående skole. Guttas Campus samarbeider tett med foreldre og lærere.

Tilbudet kommer i tillegg til vanlig skolegang, og det er gratis for guttene som deltar. Gutter som er interessert må søke om plass.

Lærer grunnleggende ferdigheter

På camp jobber vi grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning. Dette må du kunne uansett hva du skal bli her i livet, forteller Omar Mekki.

Han med på å starte Guttas Campus i 2017, og har nettopp overlatt daglig leder-ansvaret til Stian Lundh Hansen.

På camp legger de vekt på gode rutiner og sunn kost, fast døgnrytme, mye fysisk aktivitet, begrenset mobiltid, tett tilstedeværelse av voksne og et trygt og inkluderende fellesskap.

Guttene skal få gode opplevelser både i læring og sosialt samspill. Vi bemanner campen med engasjerte lærere og veiledere som møter guttene med forutsigbarhet, tydelige grenser og masse omsorg, sier Stian Lundh Hansen.

Legger vekt på å utvikle karakterstyrke

Både på camp og i mentorprogrammet etterpå er det de sju karakterstyrkene som er grunnleggende i alt som foregår. Disse sju er:

  • Selvkontroll å ha selvdisiplin og kunne kontrollere følelser og reaksjoner. Tell til 10!
  • Engasjement å la seg begeistre og involvere seg i læring. Brenn for dine mål!
  • Viljestyrke å bli når noe er vanskelig og komme seg videre når du sitter fast. Gi aldri opp!
  • Sosial kompetanse å lese og navigere i andres følelser og motiver. Best sammen!
  • Takknemlighet å sette pris på erfaringer, opplevelser og andres handlinger. Si takk!
  • Optimisme å forvente det beste i alle situasjoner og jobbe innenfor den forventningen. Tro på det!
  • Nysgjerrighet å være sulten på å oppleve og forstå mer av verden. Prøv, se og lær!

Videre framdrift og tidsplan

Det er gutter som i dag går i 8. klasse som blir det første kullet som får tilbud om å delta Guttas Campus her i regionen.

I løpet av 2025 skal Guttas Campus ansette lærere og veiledere. Dessuten skal de finne et egnet sted for camp og for to mentorsentre.

Våren 2026 blir det informasjon på skolene, og selve campen starter høsten 2026.

Godt samarbeid med skolen og lærerne blir viktig, blant annet for at de skal kunne motivere gutter som trenger det til å bli med i prosjektet. Guttas Campus legger også stor vekt på samarbeid og informasjon til foreldre, forklarer Inger Reidun Fleischer i UngHadeland.

Guttas Campus har ansvaret for å gjennomføre prosjektet for gutter fra kommunene Lunner, Jevnaker, Gran, Ringerike, Hole og Nittedal. 

UngHadeland blir lokal kontaktpunkt.

Vil du vite mer om Guttas Campus?

Guttas Campus bygger på erfaringer som er gjort i DrengeAkademiet i Danmark. Den norske versjonen ble til i et samarbeid mellom ulike fagmiljøer, der blant annet psykolog Magne Raundalen har vært sentral. Guttas Campus er et ideelt AS, registrert i Frivillighetsregisteret, og er heleid av Eivind Astrups Allmennyttige stiftelse.

Etableringen av Guttas Campus rundt omkring i Norge skjer i samarbeid med kommuner og ulike stiftelser.