Ikke noe spesielt i dét, for ordføreren har flere ganger brukt Moving Mamas for å få reparert klær.
Da gjenåpningsfesten gikk mot slutten, satte Tanjalak Yangjaroen raskt i gang med å reparere lomma på dunjakka.
Se flere bilder nederst i artikkelen.
Hun er én av dem som har vært med siden starten høsten 2021, og som nå har fått fast jobb.
Lafton var forresten ikke den eneste innbudte gjesten som hadde tatt med seg arbeid til mamasene.
Kommunedirektør Håvard Ulfsnes hadde med seg både en jakke og en veske som hadde synlig behov for litt sy-omtanke. Etter å ha studert spesielt veskens glidelås, ble det slått fast med fornøyde smil at joda, dette skal de fikse.
Hva er dette Moving Mamas, sa du?
De som har besøkt Nesbakken nylig, har nok allerede lagt merke til det: I Storgata 7 lyser det igjen. Hjørnelokalene som i en årrekke huset bokhandel og lekebutikk, og etter det barneklær, har stått mørke en periode.
Nå er de fylt med farger, latter og internasjonalt fellesskap.
Idet du kommer inn i de nyoppussede og fargerike lokalene, møtes du av tekstilprodukter av det nyttige slaget; som for eksempel bærenett, sitteunderlag, toalettmapper, eggvarmere, hårstrikk og nålputer. Og en hylle fylt med tekstiler klare for symaskinene. Tekstilene får Moving Mamas fra produsenter som ellers ville ha brent det.
På den andre siden av reolen er det sybord – og undervisningsbord.
For Moving Mamas er mer enn bare en systue og butikk.
Slå av en prat!
Det handler om språktrening, arbeidstrening – og sosialt fellesskap.
– Stikk gjerne innom for å prate, oppfordrer derfor daglig leder Tone Koppervik.
Den beskjeden setter Hanne og Des Olimb-Kelly pris på å få.
Som svært tilfredse stamkunder og jungeltelegrafister innser de at det er begrenset hvor mye de har behov for å handle. Derimot har de selv kjent på kroppen hvor viktig språktrening kan være siden Des er engelsk.
– Snakk langsommere enn vanlig, og vær tålmodig, er hans konkrete råd til sambygdingene.
Fakta om Moving Mamas
- Jobber for å inkludere og integrere innvandrerkvinner i norsk arbeidsliv
- Ifølge organisasjonen står seks av ti innvandrerkvinner utenfor norsk arbeidsliv
- Gründet av Kristine Holst i 2015
- Åpnet på Jevnaker høsten 2021, som et samarbeid mellom Jevnaker kommune, Moving Mamas og Jobbsjansen, et program fra Integrerings og mangfoldsdirektoratet (Imdi)
- Har i tillegg avdelinger i Oslo og Ski
- Vant Jenteprisen 2021 og var én av 25 nominerte til Ferd-prisen Årets sosiale entreprenør
- Tilbyr fire tjenester: Reparasjon, skreddersøm, redesign og et akademi, som innebærer norsktrening og innføring i norsk arbeidsliv
– En veldig god mulighet
Yanling Zhang Amlien fra Kina begynte på Moving Mamas i slutten av september. Nå viser hun stolt fram barneklær og smekker hun har sydd – og hun forteller om det på norsk.
– Jeg er veldig fornøyd med å være her, sier hun.
Både hun og Sofia Noorzai fra Afghanistan trekker fram det gode arbeidsmiljøet.
– Vi er et godt team, slår Yanling fast.
De forteller at på arbeidsplassen er det norsk som teller. I stedet for å «jukse» på for eksempel engelsk når man ikke finner det rette ordet, prøver de å forklare hva de skal fram til.
– Vi hjelper hverandre, sier Sofia.
Hun har bodd seks år på Jevnaker, mens Yanling har bodd her bare et knapt år. Da kom hun flyttende fra Fagernes på grunn av kjærligheten.
I fjor var ti deltakere innom prosjektet, noe som også er målet. Seks av dem jobber nå andre steder, mens tre har fått 20-prosentstillinger i Moving Mamas. Akkurat nå er det fem mamaser inne i prosjektet.
Jie Huang fra Kina begynte så sent som for drøye tre uker siden. Hun pleide å jobbe innen finans i hjemlandet, men kom til Jevnaker for seks år siden. I motsetning til mange av de andre, kan hun i utgangspunktet ikke å sy.
– Dette er en veldig god mulighet for meg, til å lære å sy, snakke norsk og å møte flere folk, sier hun entusiastisk.
Noen nerver
Det var ordføreren selv som sådde det første mamas-frøet etter at han tilfeldigvis fikk høre om konseptet i et privat lag i 2019.Under to år senere var tilbudet en realitet. Det skjedde ikke uten nerver.
– I begynnelsen var vi jo litt usikker på hva vi har begitt oss ut på, innrømmet prosjektleder Kristin Løchsen, til bifallende nikk fra både avdelingsleder Christina Smeby og ordføreren.
I talene ble hovedpersonene – mamasene – takket for den innsatsen de gjør, men også Jevnaker kommune spesielt og lokalsamfunnet generelt. Og Sparebankstiftelsen Hadeland og Ringerike, som har bidratt med 250.000 kroner prosjektet.
Ikke minst ble også elever fra vg2 interiør- og eksponeringsdesign ved Hønefoss videregående skole takket, som har bidratt til at de fargerike lokalene framstår som de gjør – og huseier Eirik Tetlie, som har vært inne med malerkosten.
Blant gjestene på nyåpningen var det i tillegg til offisielle representanter flere stamkunder som stakk innom – flere med bakst og blomster.
Og «dagens ord» åpningsdagen?
Mingling, selvfølgelig!
Slik blir man en mama
- Rekrutteringen skjer primært via uformelle kanaler
- Målgruppen er innvandrerkvinner mellom 18 og 55 år
- Et av kriteriene er at man ikke har andre tiltak via Nav
- Kontakt avdelingsleder Christina Smeby (telefon: 458 37 062) for mulig rekruttering