Kort fortalt: 

  • Budsjett og handlingsplan styrer kommunens økonomiske og strategiske prioriteringer, og vedtas hvert år av kommunestyret.
  • I november er det høring. Da kan alle som ønsker det komme med innspill.
  • Kommunestyret gjør endelig vedtak 19. desember.

Hva er budsjett og handlingsplan?

Budsjettet viser hvordan kommunen skal bruke pengene det aktuelle året. Her finner du de store rammene, ikke detaljene. Kommunedirektøren har delegert myndighet til å bruke pengene innenfor de rammene politikerne har bevilget. 

Rammeendringene for hver sektor fra ett år til et annet synliggjøres også.

Prisene på de kommunale tjenestene – på alt fra barnehage til eldreomsorg – og avgiftene – som vann og avløp – er en del av budsjettet (samlet i et eget betalingsreglement).

Handlingsplanen viser planene for den kommende fireårsperioden. Denne bygger på hovedmålene i kommuneplanens samfunnsdel, som gjelder for 12 år. Den viser hva som er planlagt av 

  • prioriteringer og endringer i tjenestene
  • investeringer

Vedtak: 

Budsjettet må vedtas hvert år. Det første året i handlingsplanen er bindende mens de videre årene er retningsgivende.

Prosessen

Det jobbes bredt og lenge med budsjett og handlingsplan, både administrativt og politisk. 

Nedenfor forklarer vi litt om de viktigste hendelsene på veien mot endelig vedtak. 

I tillegg til dette er det en rekke interne prosesser, også innen hver sektor og med involvering av ansatte.

Bildet viser et stort rom med flere grupper med folk, som sitter rundt sammensatte bord. De prater og diskuterer.
Fra dialogmøtet i august. Foto: Jevnaker kommune

Dialogmøte om budsjett (22. august)

Kommunedirektøren fortalte om de overordnede prinsippene for det kommende budsjettet.

Til stede var kommunestyret, leder av rådene, hovedtillitsvalgte i tillegg til administrativ ledelse. Politikerne fikk komme med sine forventninger og føringer til administrasjonen.

Statsbudsjettet legges frem (7. oktober)

Når regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett, følger mange i kommunen ekstra godt med. Her legges premissene for en stor del av kommunens inntekter.

Møte med kirken (10. oktober)

Lederen av menighetsrådet og kirkeverge legger frem sine behov for kommunedirektøren. Kommunen har et lovfestet økonomisk ansvar for å sikre forsvarlig drift av blant annet kirkebygg, gravplasser, administrasjon, kontorplass og noen av de sentrale stillingene.

Samling for kommunestyret (30. og 31. oktober)

Kommunedirektøren presenterer de store linjene i forslaget til budsjett og handlingsplan. I år skal politikerne også bli kjent med helhetlig innsatstrapp, som er et nytt, strategisk verktøy. Det skal hjelpe kommunen i å gjøre sine prioriteringer.

Denne samlingen er også en del av opplæringen av de folkevalgte. For mange er det i år første gang de er med på budsjettprosessen.

Drøfting med ansatte

Hvert kommunalsjefområde (sektor) har en intern prosess gjennom høsten. Da involveres medarbeidere og tillitsvalgte i hva tjenestene skal ha av innspill til budsjettet. Det gjelder både 

  • handlingsmål
  • endringer fra forrige år
  • behov

I november presenteres kommunedirektørens forslag for samarbeidsutvalget i et eget møte. Samarbeidsutvalget består av hovedtillitsvalgte, hovedvernombud, kommunedirektør og HR-sjef. 

Kommunedirektørens forslag til budsjett er unntatt medbestemmelse, men i Jevnaker er det kultur for åpenhet og involvering.

Orientering i formannskapet (12. november)

Kommunedirektøren presenterer sitt forslag til budsjett og handlingsplan. Dette er en orientering. Det betyr at politikerne kan stille spørsmål for å forstå forslaget, men det blir ingen politisk debatt og det skal ikke gjøres noen vedtak.

Politikerne kan stille spørsmål (frem til 18. november)

Kommunedirektøren svarer på skriftlige spørsmål fra partiene som er representert i kommunestyret, og rådsmedlemmer. Dette kan både handle om forslaget spesifikt, eller generelle spørsmål som politikerne har fordi de jobber med egne, alternative forslag. Svarene sendes til politikerne 21. november.

Behandling i formannskapet (26. november)

Formannskapet kan gjøre endringer i kommunedirektørens forslag før de vedtar å legge budsjett og handlingsplan ut til høring, slik at innbyggerne kan si sin mening om det.

Høring av budsjett og handlingsplan

Etter formannskapets vedtak legges budsjett og handlingsplan ut til høring i minimum to uker.

Da kan alle som ønsker det komme med innspill. 

Informasjon om hvordan man bidrar legges ut på kommunens nettsider. 

Innspillene som kommer inn, oversendes kommunestyret. Siden prosessen nå er politisk, følger det ikke med noen administrativ vurdering.

Behandling i rådene (9. desember)

Rådet for personer med funksjonsnedsettelser og eldrerådet behandler kommunedirektørens forslag. Deres vedtak følger saken til kommunestyret.

Endelig vedtak i kommunestyret (19. desember)

Her kan kommunestyret gjøre ytterligere endringer før budsjett og handlingsplan blir endelig vedtatt. Endringene kan komme både som følge av konkrete innspill i høringsperioden, etter innspill fra rådene eller egne vurderinger blant politikerne. Alle endringer må stemmes over. 

Vedtatt budsjett og handlingsplan publiseres på kommunens nettsider så snart dokumentene er justert for eventuelle endringer.