Forslaget ble presentert for formannskapet tirsdag 12. november.
– Den økonomiske situasjonen tvinger også kommunen til kontinuerlig å omstille og effektivisere tjenestene, sier kommunedirektør Håvard Ulfsnes.
KS, kommunesektorens organisasjon, er tydelig på at det er et misforhold mellom kommunenes pålagte oppgaver og våre økonomiske rammer. Halvparten av alle norske kommuner varsler et merforbruk i 2024.
Jevnaker kommune ligger ikke an til å bli blant disse, og er også en av få kommuner i regionen som ikke hatt store merforbruk de siste årene. Jevnaker er dessuten kåret til den 14. mest effektive kommunen i Norge i Agenda Kaupangs Kommuneindeks.
– Årsaken er sammensatt, men godt politisk håndverk og dyktige medarbeidere som har lojalitet til rammene er noe av grunnene til det gode resultatet, sier Ulfsnes.
Jevnaker kommune nyter godt av både det nye inntektssystemet og myndighetenes ekstrabevilgning til kommunene. Dette utgjør en økning på til sammen rundt 48 millioner kroner i budsjettet for 2025, og betyr at mange av kommunens tjenester styrkes.
Likevel: Med store investeringer ved Jevnaker ungdomsskole og Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter de kommende årene, vil fleksibiliteten i driftsbudsjettet begrenses i årene fremover.
Derfor foreslås det reduksjon innen flere områder.
– Det er spesielt viktig at Jevnaker legger opp til et nøkternt budsjett der man ikke øker de varige driftskostnadene, men bygger videre på et forsvarlig disposisjonsfond, understreker Ulfsnes.
Noen momenter fra kommunedirektørens forslag
Foreslår tidligere brøyting i sentrum
Det foreslås å endre tidspunktet for brøytestart i sentrum (Nesbakken) fra sju til fem centimeter, på både vei og fortau. Med dette vurderes det at fremkommeligheten vil bli vesentlig bedre for alle trafikanter.
Foreslår styrking av råd og veiledning
Det foreslås å styrke NAV med en veileder-stilling samt ansette en boligrådgiver, en funksjon kommunen ikke har fra før. En slik rådgiver kan bistå innbyggere i alle faser av livet med god planlegging for å kunne bo lengst mulig i eget hjem.
Foreslår mer til vedlikehold
Det foreslås å fortsette styrkingen av vedlikeholdsbudsjettet. I tillegg foreslås det å styrke eiendomsdrift med én stilling.
Foreslår å avvikle Hovsenga barnehage
Bakgrunnen for forslaget er:
- Barnehagen har et vedlikeholdsetterslep på minst 20 millioner kroner.
- Barnehagen har tre avdelinger. Forskning viser at slike barnehager er for små med tanke på store nok fagmiljø og det å drive ressurseffektivt.
- Det er utfordringer med bærekraftig drift, bemanning og rekruttering i de kommunale barnehagene.
De ansatte og foresatte ble informert om forslaget mandag.
– Vi har stor forståelse for at dette berører både barn, ansatte og foresatte. Derfor er vi opptatt av at det skal gjøres gode prosesser fremover, sier kommunalsjef oppvekst og kultur, Anette Juul Pedersen.
I Hovsenga barnehage er det i dag 56 barn og 16 ansatte.
Dette skjer dersom avviklingen blir vedtatt:
- De ansatte tilbys jobb i de andre kommunale barnehagene.
- Barna har rett til barnehageplass i en annen barnehage fra neste barnehageår. Dette skjer enten ved at ledig kapasitet utnyttes, eller at det etableres en ny avdeling i tilknytning til en av de kommunale barnehagene.
- Det fremmes en egen, politisk sak om dette i januar. Her vil det også fokuseres på gode prosesser for å sikre god informasjon til foresatte og ansatte.
Se og les mer om forslaget
Kommunedirektøren presenterte forslaget for formannskapet tirsdag 12. november.
Budsjettsaken består av to dokumenter. Du kan åpne dem ved å trykke på lenkene under.
- Forslaget til budsjett 2025 og økonomi- og handlingsplan 2025-2028 (pdf)
- Forslaget til betalingssatser og gebyrer (pdf)
Betalingssatser er for eksempel prisen for skolefritidsordning, kulturskole, omsorgstjenester og leie av kommunale bygg.
Gebyrer er for eksempel selvkostområdene vann, avløp og feiing samt priser i forbindelse med byggesaker, oppmåling og salgs- og skjenkebevillinger.
Prosessen videre
- 26. november gjør formannskapet eventuelle endringer i forslaget og legger det deretter ut på høring.
- Under høringen kan alle som ønsker det komme med innspill, som oversendes kommunestyret.
- Kommunestyret sluttbehandler budsjett og økonomi- og handlingsplan 19. desember. De kan gjøre ytterligere endringer før endelig vedtak i dette møtet.
Leseveiledning til budsjett 2025 og økonomi- og handlingsplan 2025–2028
Kommunedirektørens forslag er på over 60 sider.
Her vil vi forklare litt om oppbyggingen av dokumentet, slik at det kan bli enklere å finne den informasjonen du er ute etter.
På side 2 finner du en detaljert innholdsfortegnelse, men under beskriver vi litt om de forskjellige kapitlene.
Innledende kapittel (økonomiplan 2025–2028 – årsbudsjett 2025)
Her løftes blikket, og du får nyttig informasjon om viktige rammebetingelser (neste års statsbudsjett og dagens økonomiske status) og hvordan kommunen jobber for eksempel med folkehelse, helhetlig innsatstrapp og Fjordlandsbyen Jevnaker.
Handlingsplan 2025–2028:
Denne bygger videre på de fire hovedmålene til kommuneplanens samfunnsdel.
Her finner du informasjon om hvordan kommunen per i dag leverer på en rekke handlingsmål, hva ambisjonen er og når i planperioden dette skal arbeides med.
Driftsrammer til tjenesteområdene:
Hovedinndelingen her følger de fire kommunalsjefområdene i Jevnaker kommune.
For hvert område finner du oversikt over hvordan budsjettet foreslås fordelt både i 2025 og for hele økonomiperioden.
Dette kapittelet er likevel mer ord enn tall, og du får innsikt i hvordan tjenestene ønsker å utvikle seg.
Investeringer 2025–2028:
Her finner du oversikt og informasjon om de investeringene som foreslås prioritert, både i 2025 og i resten av økonomiperioden.