Dette skal gjøres: 

  • Etablering av flomvei gjennom Kyteruddalen, vannet ligger da åpent og ikke i rør
  • Det bygges ny gang- og sykkelvei fra krysset fylkesvei 245 Bakkavegen/Bergerbakkvegen til den eksisterende gang- og sykkelvei ved krysset Bergerbakkvegen/Strengen
  • Kloakkpumpestasjonen i Nordhagen vest saneres
  • Nytt avløpsrør med selvfall legges ned til fylkesveien
  • Nytt rør for drikkevann legges også ned til fylkesveien, noe som øker leveringssikkerheten
  • En liten del av Bergerbakkvegen flyttes noe for å gi plass til gang- og sykkelvei uten å bygge ned dyrka mark

 

Kinderegg

Da ekstremværet Hans raserte Kyteruddalen høsten 2023 jobbet kommunen allerede med et overvannsprosjekt for området. Nå slås det som i praksis er tre prosjekter sammen til ett. 

– Vi tenker flere ting samtidig, rett og slett, sier Terje Orebråten, virksomhetsleder for vei, vann og avløp.

På denne måten kan prosjektene også gjennomføres kostnadseffektivt. 

Dette løser utfordringer med

  • overvannet i Kyteruddalen, som per nå bygger opp et lite tjern fordi den gamle overvannsledningen har kollapset. Åpen flomvei er i tråd med anbefalingene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
  • trafikkfarlig skolevei
  • en tilårskommen pumpestasjon, som saneres. Dette vil også gjøre at kommunen sparer kostnader til både energiforbruk og vedlikehold

Bildet viser en asfaltert gangvei som går foran en liten bygning. Bak denne er det skog.
Denne kloakkpumpestasjonen i Nordhagen vest skal saneres. Den nye gang- og sykkelveien skal knyttes sammen med denne.  Foto: Jevnaker kommune

Sikkerhet

Kyteruddalen vil med dette få et løft, hvor det blir både hyggelig og trygt å være myk trafikant på den nye gang- og sykkelveien langs den åpne flomveien.

Byggingen er i tråd med kommunens ambisjon om å ha et helhetlig gang- og sykkelveinett til skolene. 

Akershus fylke har en målsetting om at åtte av ti elever, som ikke har krav på skoleskyss, skal sykle eller gå til skolen. Hva status på dette er i Jevnaker i dag vites ikke, men det er åpenbart at tilrettelegging og god tilgjengelighet er nøkkelen for at færre skal bli kjørt. 

 

Miljø

Overvannsprosjektet er et miljøprosjekt. Det gir anledning til å søke om såkalt «grønt lån», som kompenserer miljøprosjekter med lavere rente.

Miljøaspektet omhandler flere ting. 

– Et konkret eksempel er utstrakt gjenbruk i forbindelse med rivningen av Bergerbakken 2a. Det som ikke kunne gjenbrukes, har gått til gjenvinning, sier Per Christian Frøislie, virksomhetsleder for eiendom.

Bygningen ble revet i sommer.

En del av miljøperspektivet er også å forberede seg på et klima som er i endring. Flomveien dimensjoneres derfor for 200-årsflom, for å møte utfordringene med ekstremnedbør.

Bildet viser en bekk med masser ispedd noe gress på begge sider. I bakkant ser man skog, ås og himmel. Foran skogen kan et lite tjern skimtes.
Slik ser det ut i selve Kyteruddalen i dag. I løpet av noen måneder skal mye forandres. Nå begynner arbeidet med å renske området. Foto: Jevnaker kommune

Rensker Kyteruddalen først

Da Akershus fylkeskommune skulle gjenoppbygge fylkesvei 245 Bakkavegen etter ekstremværet i fjor, håndterte de også den aller nederste delen av overvannsprosjektet.

– Det har vært et tett og godt samarbeid med fylket, understreker prosjektleder Lars Haakenstad.

Fylkesvei-arbeidet er nå så å si ferdig, og det er rom for å starte på kommunens prosjekt. Forberedelsene begynte i sommer. 

Denne uken starter arbeidet med å renske vegetasjonen i selve Kyteruddalen, og det skal etableres en midlertidig innkjøring til Jors. 

Entreprenøren vil konsentrere seg om å arbeide med nedre del av bekkeløpet først, altså nærmest fylkesveien. 

Kommunen vil oppdatere om arbeidet underveis.

 

Ferdig før jul

Arbeidet ventes ferdig før jul i år. I disse månedene blir det anleggsaktivitet i området. Det vil bli perioder der veien må stenges som følge av anleggsarbeidene. 

Eventuelle stenginger vil bli varslet via kommunens digitale kanaler. Skole, barnehage, busselskap og nødetater får direkte beskjed.