Kommunens mål med massemottaket på Bergermoen er å få etablert nye, attraktive næringstomter gjennom oppfylling med overskuddsmasser. Slik unngår vi å bruke kommunens penger på rydding av området og etablering av vei, vann og avløp. Gjennom avtalen skal NOAH sørge for klargjøring av området. I tillegg får kommunen leieinntekter, som vil dekke våre kostnader knyttet til etablering av grunnleggende infrastruktur. Vi ser nå frem imot en grundig og inkluderende reguleringsprosess, sier kommunedirektør Håvard Ulfsnes i Jevnaker kommune.

Tirsdag signerte Jevnaker kommune en opsjonsavtale med NOAH om etablering av nytt næringsareal på Bergermoen gjennom oppfylling med overskuddsmasser. Det var ordfører Morten Lafton i Jevnaker kommune (til venstre) og administrerende direktør Egil Solheim i NOAH Environment som undertegnet for partene.

Politisk behandling

Kommunen og NOAH har over to år vært i dialog og forhandling med NOAH rundt å leie ut deler av Bergermoen næringspark. I høst var formannskapet på befaring i området, og 21. november 2024 godkjente kommunestyret den fremforhandlede opsjonsavtalen. Tirsdag 14. januar 2025 ble avtalen undertegnet.

Bildet viser to personer som peker på et kart. Man ser ryggen til et par andre personer. I bakgrunnen ser man terreng.
Fra formannskapets befaring i oktober 2024. På bildet ses ordfører Morten Lafton og virksomhetsleder arealplan, byggesak, kart/oppmåling og miljø Johnny Heen. Foto: Jevnaker kommune

Prosessen videre

Det neste som vil skje nå er at NOAH fremmer et planinitiativ i tråd med vilkårene i den vedtatte avtalen, og varsler offentlig om oppstart av planarbeidet. 

Deretter følger en grundig prosess med innspillsrunder og høring, administrativ og politisk behandling og offentlig ettersyn. 

Det er med andre ord flere muligheter til å påvirke det endelige vedtaket.

Et slikt planarbeid tar rundt halvannet år. 

Den endelige planen vil omfatte både massemottaket og blant annet lysløypa og motocrossbanen. 

Lysløype, motocrossbane, støyvoller og p-plasser

NOAH forplikter seg til å opprettholde lysløypa i hele perioden, men det kan skje at den underveis får midlertidige traseer. Dessuten skal NOAH bekoste regulering av motocrossbanen i tillegg til eget leieareal. NOAH skal også etablere støyvoller og parkeringsplasser for motocrossbanen.

– Det planlagte massemottaket vil medføre økt trafikkbelastning og slitasje på kommunale veier. Derfor er det avtalefestet at NOAH skal betale en årlig kompensasjon for veislitasje og betale anleggsbidrag for bygging av gang- og sykkelvei langs Musmyrveien, sier Ulfsnes.

Bildet er et dronefoto over et landskap. Man ser noe skog, noen skogsveier og høyspentmaster.
Det meste på dette bildet tilhører området NOAH nå har opsjon på å leie. Foto: Jevnaker kommune

Lokalt behov

Flere planlagte prosjekter i ringeriksregionen vil ha behov for trygg og lokal håndtering av overskuddsmasser. 

– Det var Hadeland og Ringerike Avfallsselskap (HRA) som satte oss i kontakt med NOAH. HRA har varslet begrenset kapasitet fremover. En god løsning for massehåndtering vil dessuten begrense villfyllinger som i noen områder er et stort problem, sier Ulfsnes.

Avtalen mellom kommunen og NOAH løper over 20 år. En av forutsetningene er at leiearealet bygges opp etter retningslinjer og føringer gitt av Norges Geotekniske Institutt (NGI). 

Lokal løsning gir lavere utslipp

NOAH har over 30 års erfaring med håndtering av masser og rehabilitering av landskap. 

– God massehåndtering er vesentlig i alle større og mindre bygg- og anleggsprosjekter. I tillegg til ren jord og stein, er det som regel behov for å få avsetning på masser som i større eller mindre grad er påvirket av menneskelig aktivitet og derfor har blitt forurenset. Dette kan være oppgravde masser fra bysentra, industriområder, jernbane- og veitraseer, sier prosjektsjef i NOAH, Kari Røseth. 

Hun er kommunens hovedkontakt i prosjektet og vil være aktivt til stede i planprosessen.

Konkrete og lokale eksempler på kompetent håndtering av masser er sand fra skytebanen på Bergermoen og syredannende bergarter fra utbyggingsprosjekter der man kommer i kontakt med slike bergarter. Knust betong og tegl fra riveprosjekter og bunnrensk fra tunneldriving kan også blir aktuelle å gjøre nytte av på Bergermoen. 

– Dette er masser med gode, byggende egenskaper som gjør dem velegnet som underlag til næringsarealene kommunen ønsker seg. En viktig effekt av etableringen på Bergermoen er at en kortreist løsning for massehåndtering vil gi bedre og mer bærekraftige vilkår for gjennomføring av lokale og regionale prosjekter. Kort transportavstand fra prosjekt til massemottak gir både effektiv logistikk, lavere transportkostnader og reduserte CO2-utslipp, forklarer Røseth.

Bildet er et kartutsnitt over det aktuelle området.
På kartet ser man det aktuelle området til venstre i bildet. Den røde og gule linja er lysløypa. Grovt sett tilsvarer dette også området NOAH nå har opsjon på å leie.