Observante naboer kan ha sett at det er blitt klippet rundt blomster også tidligere år, men at stadig mer har fått stå igjen. I år er det klippet bare litt ut mot asfalten og noen områder som primært er gress og brukes til å gå på.
Frø kan ligge i bakken i årevis før de begynner å spire og nå farger de grøntområdene i gult, lilla, blått og hvitt. Hvor mange arter det er her? Neppe nok til å telle på fingrene.
Noen vil kanskje si at dette er ugress, men det ser ikke humlene forskjell på. De ser saftige blomster som de kan samle pollen og nektar fra.
Også blomsterenger må vedlikeholdes. Derfor vil det bli klippet her om noen uker. Det gir rom for at blomster kommer opp på nytt, og man får også en annen sammensetning av arter.
Mer blomster
Det er avdelingen for vei, vann og avløp som har initiert miljøtiltaket ved Randsfjorden.
I fjor kunne du lese om eiendomsavdelingens etablering av blomster- og kulturenger.
I motsetning til på Samsmoen er det ikke her blomsterrikt fra før, så her ble det sådd med spesielle frøblandinger. Dette prosjektet pågår fortsatt.
Færre insekter
Synes du naturen er blitt stillere de siste i årene? Det stemmer, for det er færre insekter.
Nedgangen har i snitt vært på 14 prosent hvert år de siste fire årene, opplyste Norsk institutt for naturforskning (Nina) til NRK i mai i år.
Tellingen av insekter har ikke pågått lenge nok til at forskerne kan slå fast om det er en tilfeldighet eller en alarmerende utvikling. Miljødirektoratet har derfor bedt Nina om å forske på dette.
Mer informasjon
- Ninas program for systematisk overvåking av insekter kan du lese mer om her
- I 2018 vedtok regjeringen en Nasjonal pollinatorstrategi, som handler om å sikre levedyktige bestander av villbier og andre pollinerende insekter. Denne kan du laste ned som pdf her
- Denne er fulgt opp med en tiltaksplan, som du kan laste ned som pdf her
- Hos Statsforvalteren kan du lese om deres arbeid med ville pollinerende insekter