Det ligger flere hauger med våtdrakter og redningsvester på Nøklebytangen. Sola skinner og alle 7. trinn elevene ved Bergerbakken og Toso skole er forskriftsmessig samlet for å lære om «Fjordvett». Til stede er også Redningsselskapet, Jevnaker brann- og redningstjeneste, Jevnaker Røde kors og politi fra Hønefoss. På timeplanen i dag står livreddende førstehjelp, kaste ut badebøye, hvordan planlegge en båttur og hvordan oppføre seg i og ved fjorden. – Vi håper ungdommene lærer at de er pliktige til å hjelpe andre som er i nød på fjorden, at det er bedre å gjøre noe enn ingenting og at de vet hvor de skal ringe etter hjelp, sier Erik Knudsen, regionleder i Redningsselskapet sammen med rådgiver Gudbrand Oppegaard.
Noah og Jørgen (foto: Jevnaker kommune) |
Flyte er alltid lurt
– Ååååå, det er kaldt, hutrer ungdommene i det de går ut i vannet. Sikre kilder skal ha det til at det er rundt 12 grader i vannet. Våtdraktene hjelper godt, en stund.
– Hvis du er i nød på sjøen. Si du har falt ut av en båt. Hva er det lureste å gjøre da? Spør Gudbrand? – Komme deg på land! roper en.
– Ja, men hvis det er langt inn til land, så er det lureste å legge seg på ryggen, hodet bakover og bena opp. Legg deg for å flyte. Den måten bruker dere minst energi på. Nå skal vi øve på å flyte både på ryggen og på magen.
Ingvild Bjørkerot (foto: Jevnaker kommune) |
Respekt for fjorden
På land står Ingvild Bjørkerot, klassekontakt og mamma ved 7.trinn på Bergerbakken skole. Ideen til Fjordvett er hennes og det er med en viss stolthet hun ser at ideen ble virkelighet.
– Det er så gøy å se! Tror elevene både har det morsomt og lærerikt. Det viktige er at ungdommene får kunnskap om det ansvaret som følger ved å være ved eller på fjorden. Hennes eldste sønn går i 7. trinn og spørsmålene om å være ved fjorden med venner uten voksne til stede var det som utløste ideen til Fjordvett.
– Jeg tror mange av oss foreldre er litt bekymret for alt som kan skje når de er alene på stranda. Så da prøvde jeg å finne ut om det fantes et opplegg for elevene så de kunne lære litt om ting som kan skje. Ringerike og Hole Røde kors har et opplegg rundt dette som kalles Båtvett. Så jeg tok det som utgangspunkt. Veldig glad for at alle de ulike redningstjenestene ble med. Håper at dette opplegget kan bli fast innslag på timeplanen for alle på 7. trinn i årene framover.
Noah, Jørgen, Edvard og Elias er klare for |
Viktig å gjøre noe!
Nå skal vi ha kameratredning. Den ene svømmer et stykke ut og den andre må komme etter, dra vedkommende inn til land! Mange ler, noen får vann i munn, men alle kommer seg i land. Nora og Aurora synes det har gått bra, men det var kaldt i vannet.
– Det er litt enklere enn jeg trodde. Trodde det skulle være tyngre å svømme med en person på slep, sier Aurora Johnsrud, men innrømmer at redningsvestene nok har spilt en viktig rolle. Noah Koren forteller at han pleier å bade med venner ved brygga i Verkevika. Han og kameraten Jørgen Hoelsveen svarer kontant JA! på spørsmål om de har lært noe i dag.
– Har lært at det er viktig at vi prøver å få kontakt med personen som er i vannet, prøver å kaste ut noe til personen eller få han til land. Hvis det ikke er redningsbøye der, så kan man kanskje finne planker eller trestokker. I tillegg må vi ringe etter hjelp! 110! sier Noah.
- Jeg håper egentlig at jeg aldri får bruk for dette, avslutter Jørgen!