– Jeg ber derfor befolkningen om å være nøye med de generelle smittevernrådene. Følger en disse rådene kan vi begrense smitten, sier kommuneoverlege Christian Skari.
Dette anbefales
Hold deg hjemme ved nyoppståtte luftveisinfeksjoner og nedsatt allmenntilstand:
- Unngå spesielt unødig kontakt med personer som kan bli alvorlig syke, som spedbarn, kronisk syke og eldre.
- Du reduserer også risiko for smittespredning ved å holde avstand, begrense tid du er sammen med andre og ved å være utendørs i stedet for innendørs.
Hoste- og håndhygiene:
- Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
- Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som du kaster etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
- Utfør håndhygiene (fortrinnsvis med såpe og vann) etter all kontakt med luftveissekret eller gjenstander som kan være forurenset med dette. Bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel om såpe og vann ikke er tilgjengelig.
Vask hender:
- Før man lager og spiser mat
- Etter toalettbesøk
- Etter kontakt med kroppsvæsker (for eksempel etter å ha pusset nesen, hostet i hendene eller skiftet bleier)
- Ved synlig skitne hender
- Etter kontakt med en som er syk
Ny koronavaksine
Høsten 2024 har vi en oppdatert koronavirusvaksine.
Den heter Comirnaty JN.1. Den er oppdatert for å være bedre tilpasset varianter av SARS-CoV-2-viruset som sirkulerer nå, og vil bidra til en bedre beskyttelse mot koronasykdom når viruset utvikler seg videre.
Koronavaksinering i Jevnaker høsten 2024
Det planlegges vaksinering i oktober.
Nærmere informasjon kommer på kommunens plattformer så snart alle detaljer er på plass.
Det er fortsatt flere uker til, så frem til det bør alle ha ekstra fokus på hygienetiltakene.
Hvem er anbefalt koronavaksinen?
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler innbyggere over 65 år og personer under 65 som er i risikogrupper med forhøyet risiko for alvorlig Covid-sykdom grunnet alvorlig grunnsykdom å vaksinere seg. Herunder organtransplanterte, kreftsyke, personer med nyresvikt, kroniske lungesykdommer, diabetes, personer med redusert immunforsvar mm.
Andre sykdommer å være på vakt for denne høsten
- Influensa-sesongen er på vei. Anbefalingene er de samme som for korona. Alle over 65 år og risikogruppene anbefales vaksinen. Influensavaksinen fås hos fastleger og apotek.
- Pneumokokk-vaksinen er anbefalt for alle over 65 år og risikogruppene. Pneumokokker er en bakterie som ofte forårsaker alvorlige lungebetennelser. Om du er i en av de anbefalte gruppene kan det være lurt å ta oppfriske denne. FHI anbefaler en oppfriskning hvert sjette år.
- Kikhostevaksinen bør friskes opp hvert tiende år. FHI advarte våren 2024 om at de registrerte en begynnende kikhoste-epidemi i Norge, og de fortalte i sommer om over 700 påviste kikhostetilfeller i mai 2024 alene. Sykdommen kan være særdeles plagsom og det kan ta lang tid å bli frisk.
- Fra mai 2024 ble kikhostevaksinen innført som standardtilbud til gravide. For gravide er vaksinen gratis og en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Den tilbys til gravide i uke 24 av svangerskapet. Les mer om jordmortjenesten i Jevnaker.