Ideen til reMadrass begynte å ulme da Hug oppdaget at det lå masse madrasser på restavfallet på Trollmyra. 
Det var ikke unikt: I dag kastes og dermed brennes det nemlig 750.000 madrasser i Norge hvert år.

Flere typer bærekraft

Prosessen med å redde madrasser som knapt nok er brukt fordi komfortgarantien er benyttet ble demonstrert for gjestene etter at fabrikken var offisielt erklært åpnet av ordfører Morten Lafton.

Han husker godt da Hug første gang fortalte om planene.

– Dere tar tak i overforbruket i samfunnet vårt. Dette er en modig, kreativ og innovativ virksomhet, sa Lafton.

Han trakk også frem at reMadrass ikke bare handler om bærekraft for miljøet, men også sosial bærekraft. Flere av de ansatte kommer nemlig via Menova og Lupro. 

– Dette gir muligheter til mennesker som kanskje ikke hadde fått muligheter ellers. Det sier noe om hvem du er og hvilke verdier som ligger til grunn, sa Lafton og erkjente at kommunens politikere var blitt godt kjente med Hugs miljøambisjoner da han tidligere satt i kommunestyret.

Under åpningen holdt gründer Lennert Hug en personlig tale som gjorde sterkt inntrykk på de mange gjestene. Han fortalte om veien fra idé til at fabrikken som nå er et faktum. 

Bildet viser en engasjert person som snakker med utslått hånd til en forsamling som står og sitter bak ham. Man ser at det hele skjer i et fabrikklokale.
Gründer Lennert Hug fortalte om historien fra idé til fabrikkåpning. Foto: Hadelandshagen

Ambisjoner

Med Ikea-avtale i baklomma er ambisjonen klar og tydelig: ReMadrass vil vokse både geografisk nedslagsfelt og i produkter. 

Bildet viser to personer som ser rett i kamera og smiler bredt.
Trygve Jacobsen og Lennert Hug kunne smile bredt på åpningsdagen. Foto: Jevnaker kommune

Innen 2026 er målet å resirkulere 100 000 madrasser årlig gjennom over 100 innsamlingspunkter i hele landet. Dette vil spare Norge for 5000 tonn plast, 2000 tonn tekstil og hele 60 000 tonn CO2 hvert år.

Lokalet som nå huser reMadrass-fabrikken, har tidligere vært brukt av Hytteplan og eies av nabo Hadeland og Ringerike Avfallsselskap (HRA). 

Har du også en god idé?

Går du med en gründer i magen? Da finnes det både veiledning og muligheter for penger for å hjelpe deg på veien videre.

Les mer: