Kommunedirektør Håvard Ulfsnes berømmer virksomhetene for å ha god kontroll og stor lojalitet til budsjettet. Sektorenes resultat er tilnærmet i balanse.  

– Alle kommunens tjenester har et regnskapsresultat som er i tråd med budsjettene virksomhetene har fått tildelt. Vi har hatt aktivitet på samme nivå som planlagt, og det positive driftsresultatet skyldes i hovedsak merinntekter til kommunen, sier Ulfsnes. 

Resultatet kommer i all hovedsak av 

  • høyere skatteinngang og rammeoverføring enn budsjettert. Selv om skatteinngangen gikk ned sammenlignet med 2022 ble resultatet bedre enn budsjettert
  • tilskudd til bosetting av flyktninger

 

Renteøkning 

Det økte rentenivået og prisveksten påvirker også kommunens økonomi.  

Renteutgiftene har økt med ti millioner kroner på ett år. Likevel er dette mindre enn budsjettert, fordi man ventet en høyere renteheving på slutten av året enn det ble. 

Men renteoppgangen øker også renteinntektene, som sammenlignet med 2022 har økt med 4,5 millioner kroner. 

 

Ekstremværet «Hans» 

Ekstremværet «Hans» brakte sist høst med seg en uforutsette utgifter på 3,9 millioner kroner.  

Nylig fikk kommunen innvilget et ekstraordinært skjønnstilskudd på 4,6 millioner kroner. Dette skal både dekke høstens utgifter og kostnader for investeringer som kan strekke seg over flere år. Midlene er uansett ikke en del av 2023-regnskapet. 

 

Disposisjonsfondet 

Ved avslutning av regnskapet vil disposisjonsfondet bli styrket med 15,2 millioner kroner. Fondet vil da bli på 148 millioner kroner, noe som tilsvarer 22,6 prosent av brutto inntekter. Målet om ti prosent er dermed oppnådd med god margin.  

Disposisjonsfondet er midler som i utgangspunktet ikke er øremerket et særskilt formål, og som kommunestyret bestemmer bruken av. 

Jevnaker kommune har flere store investeringsprosjekter nært forestående: Oppgradering av Jevnaker ungdomsskole og utvikling av Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter samt demenstilpassede boliger. 

Det endelige regnskapet er klart innen utgangen av mars.