Det sier folkehelsekoordinator Berit Wedum Omholt i Jevnaker kommune.

Tirsdag ble det markert at kommunen og Nasjonalforeningen for folkehelsen inngår et samarbeid for å gjøre Fjordlandsbyen Jevnaker til et demensvennlig samfunn.

Hverdagen

Dette handler i prinsippet om å skape et inkluderende lokalsamfunn ved at næringslivet får verktøy de kan bruke i møte med personer med demenssykdom og også deres pårørende.

– Vi vet at små grep kan gjøre en stor forskjell for å gjøre det enklere for personer med demens å mestre hverdagslige aktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport og å delta på kulturaktiviteter. Det vil være enklere å gjøre disse tingene når du blir møtt med mer forståelse, respekt og støtte i hverdagen, sier Omholt.

I møte med mennesker

I løpet av våren vil servicenæringen få tilbud om et kurs på en halvannen time. Det er også aktuelt for kommunale tjenester, som for eksempel biblioteket.

Karianne Andersen Bjune er demenskoordinator i Jevnaker kommune, og gir noen eksempler på hvilke situasjoner næringslivet opplever.

– Når drosjene får telefon midt på natta om at noen vil bli kjørt til legen. Eller hvis noen kommer inn butikken for å kjøpe nøyaktig det samme flere dager på rad. Hva gjør man da?

Bildet er et oversiktsbilde hvor man ser masse folk i et rom. De sitter rundt bord. De spiser kake og snakker med hverandre.
Jevnaker Pensjonistforening møtes hver tirsdag på frivilligsentralen. Tirsdag ble det et litt annerledes tirsdagstreff. (Foto: Jevnaker kommune)

Gjennom avtalen forplikter kommunen seg til å legge til rette for kursing, mot gratis tilgang på kursmateriell. Når bedriftene har tatt kurset, vil de få et synlig bevis slik at kundene vet at her finnes det kunnskap om demens.

Stadig flere får demens

Stadig flere vil leve med demenssykdom som følge av at vi lever lenger enn før. 

I dag har rundt to prosent av innbyggerne i Jevnaker slik sykdom. Innen 2050 vil dette gjelde over fire prosent av våre innbyggere.

Det viser prognosene fra Nasjonalt senter for aldring og helse.

– Demens angår oss alle, enten vi selv blir berørt, noen vi er glade i lever med sykdommen eller at møter mennesker med demens i hverdagen, påpeker Omholt.

Bildet viser en marsipankake med blomsterdekor og et bilde med teksten
Satsingen ble markert med blant annet kake. (Foto: Jevnaker kommune)

Lokal tilpasning

Konseptet kommer altså fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, men Jevnaker gjør en lokal tilpasning ved å inkludere personer med redusert kognitiv funksjon i alle aldre.

Avtalen skulle egentlig formelt signeres på frivilligsentralen tirsdag. Grunnet sykdom er selve signeringen utsatt. 

Markering med underholdning ved Yingzhe og Melvin fra kulturskolen, kake og kaffe ble det likevel.

Avtalen undertegnes så snart alle involverte er friske.

Bli en aktivitetsvenn!

Et annet samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen er tilbudet om aktivitetsvenn. Som frivillig aktivitetsvenn blir du koblet med en person med demenssykdom som har samme interesser som deg. Som aktivitetsvenn får du også tilbud om kurs.

Kontaktperson i Jevnaker kommune

Folkehelsekoordinator Berit Wedum Omholt

E-post: berit.wedum.omholt@jevnaker.kommune.no

Telefon: 936 06 337