Hvaforno’? Neida, det betyr ikke at vi skal hoppe, hoppe, hoppe. Det betyr en tverrfaglig innsats for helsefremmende oppvekst.

Dette skal gi sunne rammer for barns utvikling, både fysisk og psykososialt – og med det skape trygghet for å ta gode valg.

Konseptet er allerede veletablert i kommuner som Horten og Ringerike, noe Jevnaker har latt seg inspirere av.

De private barnehagene er også invitert inn i arbeidet og har vært involvert.

Fokusområder

Arbeidet startet opp forrige skoleår, og det er valgt ut fokusområder for fire skoleår: 

  • 2024/2025: Kosthold
  • 2025/2026: Fysisk aktivitet
  • 2026/2027: Skjermbruk
  • 2027/2028: Søvn

Oppleggene er litt forskjellig i barnehage og skole. 

– Kosthold, for eksempel, er enklere å påvirke i barnehagene, hvor det serveres mer mat. Når det gjelder fysisk aktivitet er leken viktig i barnehagen, mens i skolen må vi innlemme det mer i all undervisning, sier Mads Holterbakken.

Han er rektor ved Toso skole og dessuten leder HOPP-arbeidet i Jevnaker.

Bildet er en logo. Den viser silhouetter av åtte personer som hopper. I midten står det HOPP - helsefremmende oppvekst Jevnaker.

Kosthold

I skolen handler kosthold blant annet om hva barna kan ta med på spesielle dager, turer og så videre. For eksempel skal skolene definere fem ganger i løpet av skoleåret hvor det er lov å «skeie ut». Mer litt innstramming på «matkosen» får foresatte også tilbake kontrollen over når barna eksponeres for sukker. 

Det første synlige HOPP-tegnet var da alle elevene ved skolestart fikk tildelt en matpakke-brosjyre, for dette handler ikke bare om hva skoler og barnehager gjør i den tiden barna er der. 

– Vi er helt avhengige av de foresatte, samtidig som vi gir barna kunnskap til å ta gode valg, sier Holterbakken.

Det er i tillegg laget en brosjyre som deles ut til gravide av jordmor.

Det utarbeides også felles innkjøpsliste for barnehagene og skolefritidsordningene (SFO), for å sikre et både sunt og likt mattilbud. 

Opplegget for temaet skjermbruk er ikke lagt ennå, og det er også en utvidelse av HOPP-arbeidet sammenlignet med mange andre kommuner. Det er imidlertid klart at unges hverdag handler mye om skjerm – og mye skjerm kan bidra til mindre aktivitet.

– Det er mye mer inaktivitet hos barn i dag enn for 20 år siden. Det kan være mange grunner til det, men det er for eksempel ingen tvil om at foresatte kjører barna mer og er mer risikoorienterte. Slik fratar vi ungene mye læring og ansvar, sier Holterbakken.

Langsiktig arbeid

Folkehelseutfordringene i Jevnaker er reelle, viser folkehelseprofilen. 

Blant annet viser profilen fra 2024 at 29 prosent av våre 17-åringer har overvekt/fedme, noe som er signifikant dårligere enn landet som helhet. 

Ved å gi de yngste god kunnskap og nyttige verktøy håper man på en langsiktig, positiv utvikling for jevnakersamfunnet. Erfaringsmessig er det vanskeligere å endre vaner som voksen.

Ambassadører

Et arbeid som HOPP handler, også, om kulturendring i barnehagene og skolene. 

Derfor har noen ildsjeler fått litt ekstra ansvar som ambassadører og skal være formidlere, rollemodeller og til inspirasjon overfor sine kolleger. 

Bildet viser en person som står foran flere bord med personer sittende rundt. Man ser at folk følger med på den stående personen.
Ina Bergmann fra Matjungelen ga inspirasjon. (Foto: Jevnaker kommune)

Matjungelen

I januar møttes de for felles grunnlag og motivasjon – blant annet fra Matjungelen.

Dette er en av flere gratis-ressurser tilgjengelig for alle på nett. Her finner du gode, sunne oppskrifter som skal være overkommelig å lage i en travel hverdag.

Et annet eksempel på en slik ressurs er Fiskesprell.

– Matvaner legges i oppveksten. Det er en jungel av matvarer, og alt er ikke like bra for oss. Barnehage og skole har både et ansvar og en mulighet for å bidra til gode matvaner. Der er der de fleste måltidene spises. Slik kan dere også bidra til å utjevne forskjeller, sa Ina Bergmann fra Matjungelen.

– Involver barna

Oppfordringen til både barnehagene, skolene og foresatte er dessuten: 

Involver barna i matlaging. Det gir mestring. Og det gir kunnskap, som varer hele livet. Da er det også enklere å få barna til å smake på ukjent mat.

Oppskrifter

Oppskriftene til både Matjungelen og Fiskesprell er utviklet med utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd. 

Rådene kan oppleves overveldende, men ved å bruke disse oppskriftsressursene og å lage maten fra bunnen av slipper man å ta stilling til mange av de store spørsmålene.