Besøket startet i kafeen på Lunner helse- og omsorgssenter, før politikerne fikk en omvisning i den nye Friluftshuben på Harestua. Deretter ble de busset videre til Roa og så til Jevnaker. Ordførerne i Jevnaker og Lunner, Morten Lafton og Harald Tyrdal, var guider, før fylkestinget startet sitt offisielle møte på Thorbjørnrud hotell.

Både Tyrdal, Lafton og ordfører i Gran, Gunn Elisabeth Alm Thoresen, var til stede på møtet for å presentere kommunene – og Hadeland.

 

Viktig å bli bedre kjent

Hovedtema for besøket var steds- og sentrumsutvikling og bo- og næringsutvikling i de to kommunene.

– Det er viktig at vi synliggjør oss og viser hvilke kvaliteter vi kommer inn i nye Akershus med. Et slikt besøk er en svært god mulighet til å bli bedre kjent med de som tar beslutninger på fylkesnivå, og vise hva vi som kommuner og region har å by på, sier ordførerne Tyrdal og Lafton.

 

Ser fram til godt samarbeid

Fylkesordfører for Akershus, Thomas Sjøvold (Høyre), var godt fornøyd med dagen. Han understreket at nye Akershus fylk er noe mer enn det gamle.

– Derfor var det viktig for oss å legge første møte i nytt fylke til Hadeland. Fylkestinget prioriterer å bli bedre kjent med hele fylket, og vi er takknemlig for at ordførerne tok seg tid til å gi oss en veldig god innføring i sine kommuner og de felles utfordringer vi har. Vi ser frem til et videre godt samarbeid, sier Sjøvold.

 

Regional planstrategi

12. mars skal formannskapene i Jevnaker og Lunner ha et felles møte med administrasjonen for plan, kulturminner, klima og miljø i fylket. Tema for møtet er regional planstrategi for Akershus. 

Mange har hatt spørsmål i forbindelse med overgangen til nytt fylke. Temaene vi opplever at innbyggerne er mest opptatt av er belyst her.

Fylkes-fakta

  • 1. januar 2024 ble Viken fylkeskommune oppløst. 21 av de tidligere Viken-kommunene, blant annet Lunner og Jevnaker, er nå en del av nye Akershus fylke.
  • Fylkestinget er fylkeskommunens øverste organ, og har det øverste tilsynet med fylkeskommunens virksomhet.
  • Medlemmer til fylkestinget ble valgt 11. september 2023, og fylkestinget hadde sitt oppstartsmøte (konstituerende møte) 17. oktober 2023.
  • Fylkestinget består av 51 og ledes av fylkesordføreren.
  • Hadeland har to representanter i det nye fylkestinget: Line Biagio Solvang og Nils Erik Mossing, begge fra Lunner.

Du kan lese mer om fylkestinget på nettsidene til Akershus fylkeskommune.